Berusaha!

Assalamualaikum..

Nampaknye berakhir sudah bulan januari..sudah 4 minggu sy menjadi guru kanak-kanak riang di jengka 8..minggu pertama dan kedua yg penuh serabut dengan pengurusan tempat tinggal, pengurusan kewangan prasekolah, pengurusan kelas&murid, macam2 lagi..minggu ketiga semakin stabil as well goes to minggu keempat..alhamdulillah..

Murid-murid..ramai yang dah kenal ABC sampai Z dan ade yang dah boleh baca suku kata mudah KV+KV (ma+ta) tapi ade juga yg baru kenal A sampai G saje..dan masih ade 5 orang dalam bimbingan untuk mengenal A, B dan C sahaja..cikgu Ain bersabar aje la..yg xkenal A,B,C tuh sy suke dera dorg..bukan dera ape..b4 makan je kena ingat huruf dulu..klu xingat xley makan..wahaha..jht kan mak tiri ni..hehe..

Sekarang ni tgh plan nak beli buku baca untuk bdak2..ingat nak gunakan kaedah bacaan KALAM,tp tgh berkira-kira bajet prasekolah..sktkt ni dh beli rak file, mesin laminate, buku kerja murid, dan mcm2 lagi..bajet rm2500 kenala guna smpi akhir tahun,kan..

Selain tuh, byk lagi plan utk hias dan chantekkan kelas..ingat nak beli karpet utk tmpt bdak2 blaja ngadap whiteboard..sudut2 dlm kelas pon xorganize lg..huh..

Semakin lama..smkn byk keje,kan..tp bila bdak2 pandai baca, pandai eja..diri sendiri pon terharu dan gembira bukan kepalang..owh ya, sy ade sorg bdak yg agak lambat sket ketika blaja..tp baru2 ni lepas didera ingat ABC br bleh makan, die dpt ingat dgn baik..pusingla B,A,C ke.. C,A, B ke..die mmg bleh..pasni kena teruskan dgn huruf2 lain..

Sampai sini sajalah bebelan cikgu Ain kali ni..nak masukkan gambar, tp PC kat cyber cafe nih xdetect lak my external hard disk..huh..

Comments

FarhahNur said…
Kalo cikgu dera saya tak bole makan untuk ingat ABC skrg, saya punya ABC akan jadi ni R I N D U K A K A I N
S.N.Hazlina said…
chaiyok2!
cikgu Ain mesti boleh..
kite sama2 berusaha utk mngajar bdk2 yg comel ye..heheh..
ainko said…
farhah:wahahaha..besnye dpt ABC tuh
lina:thanx dear

Popular Posts