Tea time with Trifle Pudding
Salam..jom minum petang sambil cicah puding trifle..hehe..
Bahan-bahan ( 5-7 )
· 1 tin susu cair
· 1 sd besar gula
· 4 sd besar tepung kastard
· 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
· ½ biji kek gulung sederhana saiznya (sy gune kek marble sbb kdi runcit dkt rumah ni ade kek marble je)
· 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
· 1 peket agar-agar jeli kristal Nona (biasanya org guna jeli y kaler putih atau kuning, tp kdi runcit ni ade yg kaler ijau perasa lime je, sy gune je..ok gak ade rs2 lime giteww, hijau plak tu)
· 1 mangkuk air panas
Cara-cara
1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk.Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang
sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung atau kek span (i guna kek marble..bleh thn sedap!)
sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin. (basahkan sket je bg die lembap..bukan sampai banjir taw..)
4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis. Tabur atas kek bagi rata la buah2 tu.
5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi. Saya masukkan dlm fridge kjap sbb nak bg kastad tu sejuk n keras sket sbb nati nk letak larutan jeli takut bercampur.
6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk airpanas. Kacau hingga sebati. Tunggu spi jeli sejuk sket, xmo panas sgt tp jgn smpi die keras terus dlm bekas tu..hehe
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA ye!!
chef pun nak glamer gak..sebelah muke pn jadila.. |
Bahan-bahan ( 5-7 )
· 1 tin susu cair
· 1 sd besar gula
· 4 sd besar tepung kastard
· 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
· ½ biji kek gulung sederhana saiznya (sy gune kek marble sbb kdi runcit dkt rumah ni ade kek marble je)
· 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
· 1 peket agar-agar jeli kristal Nona (biasanya org guna jeli y kaler putih atau kuning, tp kdi runcit ni ade yg kaler ijau perasa lime je, sy gune je..ok gak ade rs2 lime giteww, hijau plak tu)
· 1 mangkuk air panas
Cara-cara
1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk.Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang
sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung atau kek span (i guna kek marble..bleh thn sedap!)
sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin. (basahkan sket je bg die lembap..bukan sampai banjir taw..)
4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis. Tabur atas kek bagi rata la buah2 tu.
5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi. Saya masukkan dlm fridge kjap sbb nak bg kastad tu sejuk n keras sket sbb nati nk letak larutan jeli takut bercampur.
ni rupenye bile dh letak kastad..masuk fridge kjap.. |
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
pandangan atas..hijau mata memandang.. |
pandangan dr tepi |
bila dipotong jdla camni.. |
SELAMAT MENCUBA ye!!
Comments
kalo ade org buatkn la..
puding trifle satu, teh ais kurang manis satu...
kan lagi senang cmtu.. haha
eky : heleh, bukan kena salin ngan tangan pun..copy n paste je la